Disznótori hangulatban
Ma disznótorra kelt a ragyogó Nap,
reggel minden vendég pálinkát kap.
Forralt bor, melyet kihagyni vétek,
azután jöhet a sok-sok finom étek.
A böllér eközben megkezdte a dolgát,
gyorsan bevégezte a disznó a sorsát.
A körötte állók szemlélik csendesen,
közben kopik a pogácsa is rendesen.
Jöhet a perzselés, a tűz leégeti szőrt,
majd aranyló barnára süti át a bőrt.
Segítő kezek locsolnak, s kaparnak,
eközben még több pálinkát akarnak.
Darabolás, vágás, a felbontásnak vége,
mindenki jól érzi magát alapjául véve.
Készül az ebéd, csodás illatok szállnak,
a résztvevők egyre éhesebbé vállnak.
Töltődik a kolbász, a hurka már készen,
helyet lehet foglalni az asztalnál szépen.
Hozzák a levest, fűszeres a hagymás vér,
a pirított májból is sok ittlévő repetát kér.
Fogyik az itóka, a hangulat igazán remek,
kicsit megpihenni vágynak a dolgos kezek.
Nemsokára itt a vacsora, folytatódhat a tor,
az orjalevesen és a toroskáposztán van a sor.
Folyik a bor, a társaság lazulásra vágyva,
teli pocakkal, elégedetten dől bele az ágyba.
Másnap reggel vígan, s újra éhesen kelnek,
a reggeliben is kedvükre valókra lelnek.
Sütve már a kolbász, ínycsiklandó a hurka,
könnyedén lejön róla a jól átsütött burka.
Reszkető kocsonya és tepertő zárja a sort,
ezzel befejezve az ez évi többnapos tort.
|